DE VUURWERKVROUWEN STOP MET VERBIEDEN, GA VOOR VERBETERING!

Deze website gaat over vuurwerk. Maar misschien staat vuurwerk in dit geval ook wel symbool voor het onbehagen van de Nederlanders op dit moment. Niets mag meer, alles wordt verboden. Laten we dit echt zo doorgaan? Als wij het met z’n allen toelaten om vuurwerk te verbieden, kunnen we wel stellen dat we verloren hebben. Verloren van de vooruitgang, het begin van de ondergang!

Contact
Home Informatie Nieuws Doneer Petitie Sponsors Contact

Vuurwerkshows onmogelijk

Aantal gemeentes/shows

TERUG
Laten we beginnen met de vraag hoeveel gemeentes hier dan aan mee moeten doen. Er zijn in Nederland 355 gemeentes. Vindt u 150 shows dan redelijk?!!

Al enige tijd hoor je partijen als GroenLinks steeds weer over de centrale vuurwerkshow binnen gemeentes. We mogen dan zelf geen vuurwerk meer afsteken, maar we moeten naar een groot gezamenlijk gebied binnen de gemeente, waar dan een mooie vuurwerkshow wordt gegeven Dat klinkt misschien leuk, maar het is onmogelijk. Waarom?

Geld

Wie gaat de shows betalen? Om u een indruk te geven: de vuurwerkshow in Rotterdam kost circa € 100.000,-. Een beetje show voor een groter publiek heeft in principe wel evenementenvuurwerk nodig. Een dergelijke show kost al snel ca. € 15.000,- exclusief alle organisatie- en beveiligingskosten. Denk daarbij aan kosten van politie, verkeersregelaars, dranghekken, EHBO, beveiligers etc. etc. Het eerste jaar vindt de gemeente dat misschien nog leuk, maar het tweede jaar zullen de partijen als GroenLinks al gaan roepen dat het allemaal te duur is en dat het geld beter gebruikt kan worden voor asielzoekers of andere doeleinde die belangrijker zijn.

Bezigers (vuurwerkvakmensen)

Bezigers zijn mensen met een opleiding om vuurwerkshows te schieten. In Nederland zijn er ongeveer 80, waarvan circa 60 actief. Voor elke show is er een beziger nodig. GroenLinks stelt voor om vuurwerkliefhebbers op te leiden tot beziger, maar zo makkelijk is dat niet. Autorijden leer je ook pas als je je rijbewijs hebt, dat is met vuurwerkshows neerzetten net zo goed. Je moet meters maken om ervaring op te doen. Het gaat hier notabene om de veiligheid van een groot publiek. Een stuk evenementenvuurwerk in een mensenmassa kan zorgen voor vele (zwaar)gewonden, zelfs doden en een enorme paniek. Als het echt misgaat, heb je in een jaar meer doden dan in vijf jaar met gewoon vrij afsteken. De beziger kan een show natuurlijk niet in zijn/haar eentje doen. Er zijn minstens 10 personen extra nodig per show om te helpen en ook die personen moeten zijn opgeleid. Kortom, met 1 keer per jaar een vuurwerkshow schieten, kom je er niet.

ILT en provincie

Bij iedere show moet 1 persoon vanuit de provincie aanwezig zijn. Die mag je wel direct 4 man politie mee laten nemen, want als de goede man/vrouw de show aflast omdat er bijvoorbeeld niet volledig aan de regels (die zijn niet misselijk) wordt voldaan, heeft hij/zij een hele zware taak om dat aan de hele goegemeente te verkondigen. Als er groot kaliber wordt geschoten, moeten er per show twee personen van ILT aanwezig zijn. Zij kijken na of alles wat er op de lijst staat ook daadwerkelijk aanwezig is en ook daadwerkelijk wordt afgeschoten. Deze controle vindt plaats, omdat een beziger anders bijvoorbeeld vuurwerk achterover kan drukken voor de illegale handel. Met zoveel nieuwkomers op de markt die pretenderen vuurwerkbedrijven te zijn en een verbod op legaal vuurwerk kun je verwachten dat dat gaat gebeuren. Alle betrokkenen kunnen weinig kennis opbouwen, want de rest van het jaar is er voor al deze personen geen werk. De vuurwerkshows hebben overigens ook last van de milieudiscussie, dus een vergunning krijgen voor vuurwerkshows is nu al bijna niet meer te doen.

Locaties

Waar willen we al deze vuurwerkshows gaan houden? Er zijn gewoon niet genoeg locaties beschikbaar waar je de juiste afstand hebt en niet te maken krijgt met milieuzones, stiltegebieden etc. etc. Dan krijg je dus de situatie als in Hilversum, waar burgemeester Broertjes alle regels aan zijn laars lapt. Het marktplein dat gebruikt wordt voor een vuurwerkshow is totaal ongeschikt en voldoet helemaal niet aan de eisen. Als een beziger daar iets over zegt, krijgt hij naar zijn hoofd “Ga je nu moeilijk doen?” Er staan nu nog maar een paar honderd mensen als publiek, maar bij een totaal vuurwerkverbod moet je met een gemeente van 80.000 mensen toch wel op meer publiek rekenen en kan je daar niet wegkomen als er iets misgaat.

Gevaar over de weg

Als er op 31 december 150 vrachtwagens tegelijkertijd de rijksweg op gaan met over het algemeen zwaar, explosief evenementenvuurwerk vuurwerk kan er behoorlijk wat misgaan. ECHT misgaan!!! Kortom, overal centrale vuurwerkshows is gewoon onmogelijk en niet haalbaar. Het hoeft ook maar 1 keer mis te gaan en het wordt afgeschaft/verboden of de regels worden nog zwaarder en burgemeesters zullen ontslagen worden. Als de gemeentes even nadenken, moeten ze tot de conclusie komen dat ze dit zelf ook niet willen. Wetende dat bij ieder evenement de vinger naar hun wordt gewezen. Brand je vingers dus niet aan zeer groots opgezette vuurwerkevenementen! Vooral niet met oud en nieuw, wanneer ook alcohol een grote rol speelt.