DE VUURWERKVROUWEN STOP MET VERBIEDEN, GA VOOR VERBETERING!

Deze website gaat over vuurwerk. Maar misschien staat vuurwerk in dit geval ook wel symbool voor het onbehagen van de Nederlanders op dit moment. Niets mag meer, alles wordt verboden. Laten we dit echt zo doorgaan? Als wij het met z’n allen toelaten om vuurwerk te verbieden, kunnen we wel stellen dat we verloren hebben. Verloren van de vooruitgang, het begin van de ondergang!

Contact
Home Informatie Nieuws Doneer Petitie Sponsors Contact

Aantal gewonden bij ongelukken

Alhoewel het aantal verwondingen door vuurwerk in Nederland elk jaar daalt, moet het aantal uiteraard nog verder zakken.

TERUG

Voor de jaarwisseling 2018-2019 is de teller op 396 zwaargewonden geëindigd. Hoewel dat zes jaar geleden nog het dubbele was, moet dit aantal echt omlaag.

De vuurwerkbranche wordt in zijn algemeenheid verantwoordelijk gehouden voor de gewonden en er wordt er beweerd dat 60% van de verwondingen door legaal vuurwerk komen. Gegronde onderzoeken hier naar zijn er niet. Alle informatie komt vanuit de ziekenhuizen.

In 2018 is aan patiënten gevraagd om online melding te doen zonder dat er persoonsgegevens werden gevraagd. Hoeveel mensen hiervoor gevraagd zijn en/of hierop gereageerd hebben, is niet duidelijk. Dit is allemaal terug lezen in het onderzoeksrapport. Gezien de omvang van de discussie is dit natuurlijk ongelooflijk. Een dokter kan niet aan de verwonding zien waarmee het letsel is aangericht. Alles wat de patiënt zegt, wordt voor waarheid aangenomen. Alsof een patiënt eerlijk zal toegeven dat hij/zij met verboden vuurwerk in de weer is geweest?! In de meeste gevallen is het zo dat iemand uit de familie/de naast kring het verboden vuurwerk voor de ander meeneemt, dus ook met het oog daarop is de kans erg klein dat de patiënt melding doet van de ware toedracht. Ook verzekeringstechnisch kan het grote gevolgen hebben als je aangeeft waardoor je gewond ben geraakt. Om nog maar te zwijgen over een eventueel proces verbaal.

De meldingen bij importeurs en winkels over verwondingen zijn (ongelofelijk maar waar) nihil. Dit geeft toch ook wel aan dat er vaak iets anders aan de hand is dan hetgeen slachtoffers beweren. Anders kom je toch met jouw product/verhaal terug naar een winkel? Wij als branche nemen de enkele melding die ontvangen wordt wel serieus. Helaas komen wij na onderzoek van bijvoorbeeld de betreffende cake vaak tot de conclusie dat de klant/gewonde niet de waarheid verteld.

Dat er ook met consumentenvuurwerk ongelukken gebeuren is 100% waar, maar dan moet er ook onderzocht worden wat de consument met het vuurwerk heeft gedaan. Het is algemeen bekend dat mensen soms ook zelf gaan rommelen met legaal vuurwerk, omdat ze niet aan zwaarder vuurwerk kunnen komen. Vooral kinderen zijn graag experimenteel bezig. Ook hiernaar is nooit echt onderzoek gedaan. Na melding van zware verwondingen moet de politie buurtonderzoek doen, huiszoekingen doen en ondervragingen afnemen.